Artiklar

”Jag trodde inte på akupunktur – men nu behöver jag inga mediciner alls!”

Ända sedan barndomen har Emily haft svår allergi. Hon har inte kunnat vara ute på våren, inte kunnat sova med öppet fönster, inte hälsa på någon som har husdjur. Men så provade hon en ny behandling…

allergi

Emily kommer gående över gräsmattan och hennes blonda hår blåser i vinden. Hon ser frisk och glad ut. Framför allt är hon glad för att hon kan vara ute och njuta av naturen utan att bli sjuk.

Ja, det känns helt fantastiskt, säger hon. Tänk att kunna sitta ute i en park, kunna sova med öppet fönster och må bra!

Så länge Emily kan minnas har hon haft allergi. Jag har varit allergisk mot äpplen, päron, plommon, jordgubbar och nötter sedan jag var liten. Men allra värst har min pollenallergi varit, berättar hon och en liten rynka kommer fram mellan ögonen. 

Hon kände av även mycket låga halter av pollen. Ögonen svullnade och kliade, näsan rann och halsen svullnade upp och kliade.

Det var hemskt, fortsätter hon. Hela livet påverkades och jag kunde inte vara ute fritt när det var vår och sommar. Varje vinter längtade jag efter värmen, men sedan visste jag ju hur det skulle bli.

Jag brukade följa pollenprognosen på text-TV och var det höga halter fick jag stanna inomhus eller åka till havet, där det inte finns någon växtlighet.

Flera biverkningar
Emily gick hos en allergispecialist i hemstaden Malmö och han ordinerade olika slags mediciner. Bland annat fick hon inhaleringsmediciner och Clarityn, som är en allergitablett.

Tyvärr hjälpte inte alltid medicinen och dessutom kände jag av biverkningar. Jag fick humörsvängningar och blev väldigt trött, minns Emily, som också alltid gick och snöt sig. Värst var det när jag blev förkyld samtidigt som jag hade pollenallergi. Det var fruktansvärt, fortsätter hon.

Hon har alltid varit intresserad av sport. Eftersom det var svårt att utöva någon sport utomhus på grund av allergin, började Emily spela bordtennis i 7-årsåldern. Hon har lyckats mycket bra i sin sport och gymnasiet gick hon på riksidrottsgymnasiet i Köping. Under sista terminen där följde hon med en kurskamrat hem för att fira Valborg. I närheten fanns det björkar och Emily blev jättesjuk av pollenallergi och fick ligga inomhus i flera dagar.

Mamma hade hört en man berätta att han hade blivit frisk av akupunktur. Jag var så trött på det hela då och bestämde mig för att prova, säger hon.

handDet kunde ju bara inte bli värre, tänkte jag. Hennes mamma tog tag i det hela och bokade tid hos akupunktör Jörgen Nilsson på Acumakliniken i Malmö. Jag trodde inte att det skulle fungera, för medicinen hjälpte ju inte, men jag tog en chans och gick till Jörgen när jag var hemma på besök i Malmö i maj månad, berättar Emily, som hann få 2–3 behandlingar innan hon skulle ta studenten i juni månad det året.

Torra ögon
Emily hade föreställt sig sin student med rinnande ögon och sminket kletande längs med kinderna, men hon svarade snabbt på akupunkturbehandlingarna och kunde ta studenten med torra, fina ögon.

- Jag var förbluffad över att det skulle gå så snabbt att märka en förbättring, säger hon med ett stort leende.
- Speciellt som jag inte hade trott på det…

När hon flyttade tillbaka till Malmö fick hon ytterligare ett tiotal behandlingar. Jörgen sätter de tunna nålarna i armvecket, på händerna, öronen, magen, smalbenen och fötterna. Det gör inte ont, men det kan klia lite på händer och fötter. Nålarna är så tunna och känns knappt. Det är mycket värre att ta blodprov, tycker Emily. Jag kan bli lite trött efter behandlingen, men det går snabbt över.

Hon blev bara bättre och bättre och kunde snart sluta med alla mediciner. Det känns underbart! Det finns inga biverkningar med akupunkturoch jag mår jättebra. Nu kan jag vara ute och löpträna i parkerna utan att medicinera, säger Emily och skrattar.

Hon fyller snart 22 år och läser till fastighetsmäklare på Malmö Högskola. För en tid sedan var hon hemma hos en kurskamrat och pluggade. Vi satt och läste i över sex timmar och då först började jag känna jag mig lite snuvig och frågade min kompis om de hade husdjur. Jo, tre katter, blev svaret. Och jag som förr inte kunde gå in i ett hus där det fanns katter! Även matallergin har blivit bättre.

På elitnivåbehandling
Eftersom Emily spelar bordtennis på elitnivå är hälsan viktig. Det är så skönt att slippa vara trött hela tiden, säger hon. Nu spelar hon för en dansk klubb, BTK Vedbaek, som ligger mellan Köpenhamn och Helsingör. Vår lagledare Elisabeth Ildal är en av få som satsar på att utveckla dampingisen. Det har gjort att vi bland annat vann elitserien förra året och leder den i år. Hoppas vi kommer att vinna i år också. Emily fortsätter med akupunktur hos Jörgen Nilsson, men nu med längre mellanrum mellan behandlingarna.Hennes föräldrar är naturligtvis glada för att hon blivit så bra.

- Pappa har också allergi. Han kanske blir nästa som provar på akupunktur, säger hon med glimten i ögat.

Artikeln publicerad i Hemmets Journal
Text: Annika McClintock, foto: Gugge Zelander

Andra artiklar

Akupunktur och samtal effektivt vid stressrelaterad psykisk ohälsa
Forskning om akupunktur och psykisk ohälsa. Läs mer här

Gravid efter behandling med TCM
En 39-årig kvinna uppmanades att ge upp tanken på att bli mamma efter många fruktlösa besök hos olika skolmedicinska experter och läkare. Hon vände sig då till en utövare TCM (Traditionell kinesisk medicin) och fick behandling med akupunktur. Efter några behandlingar hade hennes hormonnivåer normaliserats och hon blev gravid.

Akupunktur effektivt mot huvudvärk
Akupunktur är en effektiv metod att behandla kronisk huvudvärk och borde användas oftare än idag. Det hävdar en grupp brittiska forskare som har gjort en studie om användningen av akupunktur. I försöken ingick 400 patienter med huvudvärk flera gånger i veckan. Samtliga fick föra dagbok över sin huvudvärk och medicinering. De som fått akupunktur hade 22 färre dagar med huvudvärk under ett år, använde inte mycket mediciner, besökte läkare mer sällan och var mindre sjukskrivna.

Akupunktur lindrar fibromyalgi
Personer som lider av fibromyalgi kan få effektiv lindring med akupunktur. Det har visat sig i en ny studie. Fibromyalgi drabbar oftast kvinnor och ger svårbehandlande besvär med smärta, värk, humörpåverkan och funktionsnedsättning. 21 patienter med diagnostiserad fibromyalgi och en medelålder på 54 år deltog i studien. Under 8 veckor fick de behandling med akupunktur. Före och efter behandlingsperioden fick deltagarna fylla i olika frågeformulär. Resultaten visade att akupunkturen gav goda effekter på bland annat smärtlindring och depression.

Adress: Köpenhamns​vägen 13
21743 Malmö

Telefon: 040-307 207

boka direkt knapp

Klicka här för att rekommendera denna sida till någon du känner.